Sinterklaas 2023

Gezellige Sinterklaasmiddag in Het Kerkje november 2023

Afgelopen zaterdagmiddag 25 november was het een gezellige drukte in het Kerkje (voormalig Protestants Kerkje) in Budel. Het Inwonerscollectief Cranendonck organiseerde daar een Sinterklaasfeest voor de kinderen van het AZC en de Oekraïense kinderen. Maar ook de andere kinderen uit Cranendonck waren van harte welkom, want Sinterklaas houdt immers van alle kinderen. 

Sinterklaas was naar het Kerkje gekomen met maar liefst vier vrolijke Pieten. Voor sommige van de kinderen waren het waarschijnlijk onbekende figuren, maar door het warme welkom en de lieve aandacht van Sint en de Pieten was het ijs al gauw gebroken. Er waren ruim veertig kinderen tussen 5 en 10 jaar van het AZC gekomen en samen met de Oekraïense en Nederlandse bezoekertjes werd het een superleuk feest.  

Sinterklaas sprak de kinderen toe in het Nederlands en in het Engels en er waren tolken om de woorden van de Sint in het Arabisch te vertalen. Maar ook met gebaren wisten de kinderen heel goed kenbaar te maken wat ze bedoelden. De typische sinterklaaslekkernijen als pepernoten en ander strooigoed smaakten hen voortreffelijk. Dat gold ook voor de chocolade munten, want tot hun verrassing bleek dat daarin chocolade verborgen zat! 
Voor een persoonlijke kennismaking mochten de kinderen bij Sinterklaas komen om hem een handje te geven. Na enig aarzelen vonden ze dat wel leuk en toen Sinterklaas voor meer duidelijkheid over hun leeftijd, één voor één op hun vingertjes telde, deden ze graag mee.

Door enkele ouders of begeleiders werden er foto’s gemaakt en daarna konden ze zelf een cadeautje grabbelen uit de grote zakken die de Pieten hadden meegebracht. (Met dank aan de Hema Budel, die er mede voor gezorgd heeft dat de kinderen allemaal met een cadeautje verrast konden worden!).
Tussen de bedrijven door viel een van de Pieten van alle vermoeienissen spontaan in slaap. Dat duurde echter niet lang want hij werd daarin al snel verrast. Eerst door kinderen die hem zachtjes probeerden te wekken, later met wat meer geluid en hardere porren. Gelukkig had deze Piet geen ochtendhumeur! 

De kinderen die dat leuk vonden konden nog een mooie tekening kleuren voor Sinterklaas of voor zichzelf. Onder het genot van een glaasje ranja en volop pepernoten maakten ze daar graag gebruik van. Voor de meegekomen volwassenen was er koffie/thee met speculaas. 

Al met al was het een supergezellige middag, de kinderen genoten volop van de aanwezigheid van Sinterklaas, de actieve Pieten, alle lekkers en het cadeautje waarmee ze verrast werden. De volwassenen genoten op hun beurt van de fijne sfeer en van al die blije gezichtjes. Hartelijk dank daarom aan iedereen die heeft bijgedragen aan deze, voor de kinderen en de andere aanwezigen onvergetelijke middag.             Het Inwonerscollectief hoopt dat dit initiatief heeft bijgedragen aan het gevoel dat de kinderen en hun ouders in Cranendonck welkom zijn en veilig!